Zowel werkgevers als werknemers dragen verantwoordelijkheid over de veiligheid en gezondheid op de werkvloer. Hun rollen daarin verschillen wel. De werkgever moet zorgen voor de veiligheid, gezondheid en welzijn van de werknemers. De werknemer moet zorgen de ARBO maatregels uitgevoerd worden en dat risico's (als die er zijn) gemeld worden.
RI&E
In de ARBO wet staat dat iedere organisatie moet omschrijven welke risico's er zijn als het gaat om veiligheid, gezondheid en welzijn. Dit moet volgens het RI&E (Risico-Inventarisatie en -Evaluatie). Dit is een verplichte periodieke controle en elke sector heeft eigen regels en punten waarop gelet moet worden. Het niet nakomen en uitvoeren van de RI&E kan lijden tot erg hoge boetes.
Voorbeeld
De ARBO dienst of een andere gespecialiseerde externe instantie voert de RI&E uit. Ook kan een organisatie een interne specialist hebben, die getoetst wordt door de ARBO dienst.
Vrijwilligers en ARBO
Over het algemeen is de ARBO wet, maar ook de RI&E, niet van toepassing bij vrijwilligers. Maar de organisatie is wel aansprakelijk voor onveilige arbeidsomstandigheden voor vrijwilligers. Dan moet je denken aan:
- Gevaarlijke stoffen
- Weken op hoogte
- Grote fysieke belasting
- Geluidsbelasting
- Onveilige en niet deugdelijke arbeidsmiddelen
- Werken op een bouwplaats
- Extreme temperaturen
Kwaliteitszorg
Wat is dat? Nou, alles wat een organisatie doet om de kwaliteit te verbeteren of te handhaven. De vragen die daarbij gesteld kunnen worden zijn dan: Doen we goede dingen? Weet iedereen wat van hem/haar verwacht wordt? Hoe weten we dat? Wat vinden de opdrachtgevers en klanten ervan? Wat doen we met deze wetenschap?
Kwaliteitszorg is in elke organisatie een terugkomende factor. Het houdt niet op. Het heeft daarom ook een cyclisch karakter. Er zijn verschillende modellen waarin stappen zijn weergeven, we gaan er twee laten zien:
1. Kwaliteitskringloop
2. Kwaliteitscirkel van Deming
Hoe weet een externe partij dat een organisatie ook daadwerkelijk kwaliteit levert? Dat kan door een kwaliteitsborging. Hiermee garandeer je dat de kwaliteit zoals belooft ook echt geleverd wordt. Er zijn twee manieren om kwaliteitsborging te laten zien aan externe partijen:
- Keurmerken (producten)
- Certificaten (diensten)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten