Aanklager
De aanklager verwijt de ander dat hij iets niet goed doet, niet luister of zelf de oorzaak is van allerlei negatieve dingen.
Slachtoffer
Het slachtoffer ontkent zijn/haar eigen verantwoordelijkheid. Kan op een manipulerende manier steun en aandacht vragen (en neemt dus bewust deze rol aan). Het slachtoffer trekt ook vooral Redders aan.
Redder
De Redder stapt in de positie van degen die het allemaal weet en het wel even zou komen oplossen. Neemt ook de verantwoordelijkheid over en maakt de ander daarmee klein. Ze doen vaak alsof ze bovenaan staan en alles beter weten.
Zoals je hierboven ziet zijn de rollen erg verschillend en je kunt je voorstellen dat als je alle drie de rollen bij elkaar zet, dat het niet echt vooruitgang in komt. Dit komt omdat deze rollen in de hoeken van de drama driehoek zitten. Ze zitten vast en komen er zelf niet uit. Je hebt vaak één of meerdere personen nodig om de cyclus te verbreken.
Maar, als je zelf bewust bent van je rol kun je dit ook veranderen. Dit kun je doen door de tegenliggers rol aan te nemen uit de winnaars driehoek. De winnaar driehoek is een ander soort driehoek, die tegenliggende rollen hebben voor de drama driehoek. Deze rollen zorgen er juist voor dat de drama driehoek verbroken kan worden.
Aanklager > Feedback geven en vragen
De aanklager kan zijn gedrag positief ombuigen door op een vriendelijke en constructieve manier feedback te geven.
Redder > Helpen
De redder kan zijn gedrag ombuigen in hulp, door duidelijke afspraken te maken nooit iets meer te doen dan dat.
Slachtoffer > Realistisch doen
Het slachtoffer heeft realisme nodig om zijn eigen verantwoordelijkheid te nemen in plaats van anderen als de schuldigen aan te wijzen. Verder moet het slachtoffer zelf op zoek gaan naar oplossingen voor problemen.
Als je rollen zich ombuigen in de juiste tegenligger, dan kom je uit de drama driehoek!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten